Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Alcohol in het verkeer. Wanneer mag je nog rijden?

Leestijd 4 minuten

Het is vrijdagavond en je bent uit met je vrienden in je favoriete bar. Je hebt een paar uur gedronken en je voelt je behoorlijk goed. Maar dan vermeldt iemand dat hij binnenkort naar huis moet rijden. Plotseling besef je dat je zelf naar huis moet rijden. Het is altijd belangrijk om veilig te rijden, en dat betekent dat je je bewust moet zijn van hoeveel alcohol je hebt genuttigd.  Hoeveel mag je eigenlijk drinken voordat je achter het stuur kruipt?

Alcohol vertraagt je reactievermogen

Alcohol vertraagt je reactievermogen, waardoor je verkeerssituaties minder goed kunt beoordelen. Het is daarom illegaal om te rijden met een alcoholpromillage boven de 0.5. Als je van plan bent toch te gaan rijden, kun je je het beste beperken tot één drankje per uur. En als je echt bang bent om aangehouden te worden, blijf dan bij niet-alcoholische dranken.

Wat is alcoholpromillage?

Met het alcoholpromillage wordt er aangegeven hoeveel alcohol in je bloed zit. Het bloedalcoholgehalte, afgekort BAG, is het aantal gram alcohol per milliliter in je bloed. Er is een limiet op de hoeveelheid promille je als bestuurder in je bloed mag hebben tijdens het autorijden.

Toegestaan alcoholpromillage bij een beginnend bestuurder

Als je minder dan 5 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, ben je een beginnend bestuurder. Voor hen gelden strengere regels dan voor ervaren bestuurders.  Zo mag je als beginnend bestuurder niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed.

Norm van 0,2 promille: hoeveel glazen alcohol is dat?

Het toegestane alcoholpromillage van een beginnend bestuurder is dus 0.2. Maar hoeveel glazen alcohol is dan 0,2? Dit percentage bereik je gemiddeld al na het drinken van een standaardglas. Voor vrouwen is dat zelfs al minder dan een glas!

Toegestaan alcoholpromillage bij een ervaren bestuurder

Als ervaren bestuurder mag je de weg op tot 0,5 promille. Dit zijn ongeveer twee glazen alcohol. Omdat je tijdens het eten van bijvoorbeeld kersenbonbons ook een klein percentage alcohol in het bloed kunt krijgen staat de grens niet op 0,0. Eén ding is zeker: je zit goed als je niks drinkt!

Met hoeveel alcohol mag ik deelnemen aan het verkeer?

Hoe snel iemand aan het maximum van 0,2 komt heeft met verschillende factoren te maken. Denk aan het lichaamsgewicht en bijbehorend vetpercentage. Dit percentage stijgt sneller op een lege maag. Een glas alcohol op een nuchtere maag zorgt gemiddeld voor een promillage van 0,25. Dit zou betekenen dat je met hoogstens een paar slokken de weg op mag. Let er ook op dat je na een avondje flink drinken 's ochtends misschien de weg nog niet op mag.

Na hoeveel alcohol wordt je dronken verklaard?

Je bent aangeschoten als je alcoholgehalte 0,5-1,5 promille is (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor mannen). Je mag de weg niet op. Heb je een gemiddelde van 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man) in je systeem? Dan wordt je dronken verklaard en mag je absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen. 

Hoe lang duurt het voordat alcohol uit je bloed is

De algemene vuistregel is dat je niet meer dan één drankje per uur moet drinken. Op die manier heeft je lichaam de tijd om de alcohol af te breken. Reken maar uit!

Je lever haalt gemiddeld 1 biertje uit je bloed per 1,5 uur. Dit betekent dus dat je lichaam er 12 uur over doet om 8 biertjes te verwerken. Heb je om 7 uur twee glazen wijn gedronken? Dan is de alcohol ongeveer om tien uur uit je systeem.

Natuurlijk verteert iedereen alcohol anders, dus het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen. Als je niet zeker bent, is het altijd het beste om wat langer te wachten of een aangewezen bestuurder te zoeken. Vergeet niet dat veiligheid voorop staat!

Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol

Om het feit dat het uiterst gevaarlijk is om met alcohol op achter het stuur te kruipen, heeft de politie ook een aantal strenge regels om dit tegen te gaan. Word je aangehouden? Houd dan rekening met het volgende.

Aangehouden met een promillage van 0,2 of meer (een klein glas bier)? Stap maar uit! Je mag niet verder rijden. Als je betrokken bent bij een ongeluk mag je je rijbewijs inleveren en heb je kans op een flinke celstraf.

Aangehouden met een promillage van 0,8 of meer (ongeveer vier glazen bier)? Als beginnend bestuurder ben je je rijbewijs kwijt vanaf 0,8 promille. Word je gepakt met dit promille dan ben je verplicht een driedaagse EMA-cursus te volgen waarin de risico’s van alcohol in het verkeer worden benadrukt. Boetes kunnen daarnaast hoog oplopen.

Rijbewijs ingevorderd: wat nu?

Als je rijbewijs is geschorst of ingetrokken vanwege een verkeersovertreding, wordt je rijbewijs naar de officier van justitie gestuurd. Je kunt de officier verzoeken je je rijbewijs te laten behouden totdat de definitieve beslissing is genomen. Dit moet binnen 10 dagen na de invordering gebeuren, en je zult een goede reden moeten geven waarom je je rijbewijs zou moeten kunnen behouden. Als de officier van justitie je verzoek niet inwilligt, kan je rijbewijs tussen de 8 tot 18 maanden ingehouden worden. Ai! Ons advies: ga af en toe voor die mocktail, of laat de auto soms thuis staan.

Meer weten? Bekijk de gerelateerde blogartikelen hieronder. Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu