Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Gladheid in de zomer: hoe werkt dat?

Leestijd 2 minuten

Zomerse dagen brengen vaak zonneschijn, warmte en lange, lichte avonden met zich mee. Maar ondanks het goede weer, kan de zomer ook zijn eigen unieke uitdagingen op de weg krijgen. Een daarvan is gladheid. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken van gladde wegen tijdens de warmere maanden en delen we praktische tips om veilig te blijven.

Tropische regen

Na lange perioden van droogte kan een plotselinge zomerse regenbui vallen. Hierdoor kan ineens het wegdek blank komen te staan van al de regen. Toch is de regen niet zo'n probleem. Het zorgt er alleen voor dat het gevaar naar boven komt, maar hoe werkt dat?

Rubber, olie en vuil

Gedurende de warmere maanden hoopt er zich een mix van rubberdeeltjes, olie en vuil op het wegdek op. Dit komt door het constante gebruik van wegen, waarbij auto’s sporen van rubber en olie achterlaten. Normaal gesproken spoelt dit regelmatig weg, doordat de regen regelmatig valt. Echter als dit niet gebeurt en deze laag in contact komt met water, vormt het een glibberige substantie die de wrijving tussen de banden en het wegdek vermindert. Dit is vooral merkbaar in drukke steden en op snelwegen waar er veel verkeer is. 

Tips voor gladheid in de zomer

Om veilig te blijven tijdens de zomermaanden hebben we hier enkele nuttige tips:

  • Aangepaste snelheid: verlaag je snelheid tijdens en na regenbuien in de zomer. Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties op de weg.
  • Bandeninspectie: zorg ervoor dat je banden in goede staat zijn. Goed onderhouden banden met voldoende profiel verbeteren de grip.
  • Afstand bewaren: houd een veilige afstand van de auto voor je. Dit is vooral belangrijk bij nat weer, omdat de remweg langer wordt op gladde wegen. Meer weten? Bekijk alles over volgafstand en remafstand!
  • Vermijd plotse bewegingen: probeer plotseling remmen of scherpe bochten te vermijden. Zulke acties kunnen leiden tot slippen op gladde wegen.

Ondanks het lekkere warme weer kan het nog steeds glad zijn op de weg. Door op de hoogte te zijn van de gevaren in de zomer in combinatie met regenval zorg jij dat je voorbereid en veilig bent!
Wil jij graag je rijbewijs halen bij Nationale Rijschool? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×