Wat zijn de beste tips om mijn rijbewijs te halen?

Bij Nationale Rijschool hebben we duizenden cursisten opgeleid om zelfstandig en vol zelfvertrouwen achter het stuur te zitten. Dankzij onze ruime ervaring kennen wij de beste ‘rijleshacks’ die jouw kans van slagen vergroten wanneer je praktijkexamen hebt.

De beste 10 hacks hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Volg deze 10 tips en je hebt een nóg grotere kans om in één keer voor je CBR-praktijkexamen te slagen!

Tip 1: Slaap minimaal 8 uur

Plan de avond voor je rijexamen zo min mogelijk (liefst helemaal niets). Doe iets ontspannends. Kijk bijvoorbeeld een filmpje op Netflix of ga lekker sporten. Zorg dat je in de nacht voor je rijexamen minimaal acht uur slaapt. Op die manier ben je de volgende dag goed uitgerust en stap je topfit achter het stuur.

Tip 2: Plan een rijexamen om 10:00 uur ’s ochtends

De ideale tijd om een rijexamen te hebben is om 10:00 uur ’s ochtends. Dit is na de spits, waardoor de kans groter is dat je slaagt. Hoezo? Tijdens spitsuren is het drukker op de weg en is de kans gemiddeld groter dat je een fout maakt, omdat er meer verkeer is om mee rekening te houden. Een ander voordeel aan een rijexamen om 10:00 uur is dat je niet de hele dag hoeft te stressen. Ook is 10:00 uur het tijdstip waarop mensen over het algemeen het meest alert zijn.

Tip 3: Eet een goed ontbijt

Heb je jouw rijexamen gepland om 10:00 uur? Helemaal goed. Het is nu belangrijk om uitgebreid te ontbijten. Kies voor een ontbijt met langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Op die manier krijgen jouw hersenen de perfecte brandstof! Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, bruin brood, yoghurt met muesli of brinta.

Tip 4: Plan een rijles vlak voor je rijexamen

Na een lekker ontbijt is het tijd voor een rijles. Wij van Nationale Rijschool adviseren om vlak voor je rijexamen nog een (hopelijk laatste) rijles af te leggen. Waarom? Op die manier ben je ‘warmgedraaid’. Je hebt even achter het stuur gezeten, dus de spanning is zo goed als verdwenen.

Bij Nationale Rijschool hebben we recemt een test gedaan: 200 kandidaten kregen voor hun rijexamen een uur lang een rijles en 100 andere kandidaten kregen voor hun rijexamen geen rijles. Wat bleek: het slagingspercentage was 10% hoger bij de kandidaten die voor hun rijexamen een rijles deden. Doen dus!

Tip 5: Drink een kop koffie bij het CBR (en doe een ‘power pose’)

Drink vlak voor je rijexamen een kopje koffie. De cafeïne geeft je tijdelijk een oppepper, waardoor je optimaal presteert tijdens het rijexamen. Drink echter geen hele mok; anders zit je straks te stuiteren achter het stuur of moet je halverwege naar het toilet.

Wil je iets bij de koffie? Eet dan een banaan. Het is misschien geen logische combinatie, maar een banaan bevat veel kalium. Kalium helpt om je hartslag te normaliseren wanneer je gestrest bent.

Bonustip: ga voor het examen nog even snel naar de wc. Niet alleen omdat je dan voorkomt dat je tijdens het rijden naar het toilet moet, maar ook omdat je op de wc een ‘power pose’ kunt doen.

Bij een power pose ga je staan alsof je net een doelpunt hebt gescoord: armen in de lucht, kin omhoog, borst vooruit. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helpt om stress te verminderen en zelfvertrouwen te vergroten. Zeker doen dus!

Tip 6: Kalmte kan je redden

Maak het rijexamen niet te groot in je hoofd. Stel, je rijdt bij Nationale Rijschool, dan heb je 100% herexamengarantie. Dit betekent dat je een gratis herexamen krijgt wanneer je zakt. Dit geeft veel kandidaten rust, waardoor nog meer leerlingen in één keer slagen.

Heeft jouw rijschool geen herexamengarantie? Probeer dan niet teveel te denken aan de gevolgen als je niet slaagt. Je maakt gewoon een autorit, zoals je de afgelopen maanden al vaker hebt gedaan. Probeer kalm en rustig te blijven.

Tip 7: Wees voorzichtig…

Tijdens het rijexamen moet je voorzichtig rijden. De examinator zal letten op hoe jij de spiegels gebruikt. Veiligheid is namelijk prioriteit één. Laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Geef dus niet snel gas om nog even over het zebrapad te scheuren, maar neem de tijd om voetgangers over te laten steken. Kom je van rechts op een kruispunt? Dan ga je pas voor wanneer je zeker weet dat alle andere weggebruikers je hebben gezien.

Tip 8: …maar overdrijf het niet!

Wanneer je te defensief rijdt, kun je hierop afgerekend worden. Een goed voorbeeld van defensief rijden is onder de toegestane snelheid rijden. Op een 80-weg moet je tijdens je rijexamen gewoon 80 kilometer per uur rijden. Let daar op. Een ander voorbeeld van defensief rijgedrag is dat je bij een rotonde te lang wacht. Pak gewoon je kans en voorkom dat het verkeer opstopt.

Bespreek dit desnoods van tevoren met je instructeur; hij kan je wijzen op defensief rijgedrag waar jij wellicht tijdens de lessen mee kampt.

Tip 9: Je mag fouten maken, realiseer je dat…

Slaat de motor af bij het eerste kruispunt of lukt een speciale verrichting niet in één keer? Geen enkel probleem. Je mag fouten maken tijdens je rijexamen. Denk niet bij de eerste fout: “Oh jee, nu ben ik de klos!” Deze manier van denken resulteert gegarandeerd in meer fouten. Blijf positief en optimistisch, dan komt het goed. Los de situatie goed op en rijd rustig verder. Zelfvertrouwen is goud waard!

Tip 10: …maar vergeet je fouten niet!

Wanneer een examinator twijfelt over jou, dan kan het zijn dat je in het CBR-bureau een vraag wordt gesteld over een bepaalde situatie. Het gaat dan om twijfelgevallen, bijvoorbeeld dat je doorreed op een kruispunt, maar dat er op dat moment net iemand van rechts aan kwam rijden. Mogelijk vraagt de examinator dan iets als “Zag je bij het laatste kruispunt nog iets bijzonders?” Als je op dat moment antwoordt dat je de auto van rechts zeker zag, maar dat er nog tijd was om voor hem langs te rijden, dan verdien je jouw rijbewijs. De examinator vindt het belangrijk dat je de auto hebt gezien. Kortom, onthoud fouten of bepaalde wegsituaties, zodat je ze later kunt evalueren en – bij twijfel – toch kunt slagen.

Lees meer
Deel deze pagina via:

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

CHECKMARK
ACTIE: €100 korting op je lespakket
CHECKMARK
Start nu, betaal achteraf
CHECKMARK
Gratis herexamen €330,-
CHECKMARK
€6,- korting per les

Proefles aanvragen

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu