Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Zwaailichten en sirenes: wat moet je doen?

Leestijd 2 minuten

In het dagelijks leven kan het zomaar voorkomen dat je onderweg bent en plotseling sirenes hoort of een zwaailicht ziet aankomen van achter. Het is goed om te weten hoe je in zo’n situatie moet reageren, niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor die van de hulpdiensten en andere weggebruikers. 

Een situatie

Stel je voor: je rijdt op een drukke weg en plotseling hoor je achter je een sirene dichterbij komen. In je achteruitkijkspiegel zie je het zwaailicht van een ambulance die dichterbij komt. En nu?

Wat moet je doen?

Het eerste en belangrijkste is om kalm te blijven en snel, maar bedachtzaam, te reageren. Het is noodzaak om de ambulance of elk ander hulpverleningsvoertuig met sirene en zwaailicht snel en veilig langs te laten gaan. Hier volgen enkele stappen:

Blijf rustig

Paniek helpt niet. Adem diep in en blijf gefocust. Kalm blijven stelt je in staat om helder na te denken en de juiste beslissingen te nemen.

Houd voldoende afstand

Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt van de auto’s voor je. Dit geeft je de ruimte om veilig te verplaatsen en plaats te maken voor de hulpdiensten. Leer alles over een veilige volgafstand!

Houd de rijbaan vrij

Als het mogelijk is, verplaats je naar de rechter rijstrook en stop als dat nodig is. Dit zorgt voor een vrije rijbaan waardoor hulpdiensten gemakkelijk erlangs kunnen. Het is belangrijk dat alle bestuurders dit doen.

Probeer niet te remmen

Plotseling remmen kan het verkeer achter je verrassen en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Verminder geleidelijk je snelheid en houd je aan de verkeersregels.

Bij een rotonde

Als je een rotonde nadert en een hulpdienst met sirene en zwaailicht achter je hebt, blijf op de rotonde totdat de hulpdienst de rotonde heeft verlaten. Dit maakt het voor hulpdiensten makkelijker om hun weg te vervolgen.

Houd je aan de regels

Hoewel het belangrijk is om snel plaats te maken, moet je je nog steeds aan de verkeersregels houden. Het overtreden van regels kan de situatie erger maken en zelfs leiden tot ongelukken.

Het juist reageren op een hulpdienst met sirene en zwaailicht is belangrijk voor de veiligheid van iedereen op de weg. Door de bovenstaande stappen te volgen, draag je bij aan een vlottere doorgang voor de hulpdiensten. Het is een verantwoordelijkheid waar iedere bestuurder aan meehelpt.
Klaar om je rijbewijs te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu