Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Sneakers is gaan, maar doe geen slippers aan!

Leestijd 3 minuten

Heerlijk, dat zomerse weer. Koelbox mee, slippers aan en dan lekker met de auto naar het strand. Waarschijnlijk sta je er niet eens bij stil, maar autorijden met slippers of op blote voeten is niet slim. In deze blog leggen we je uit waarom het onverstandig is en hoe je dan wel veilig de weg op kunt.

Een verhoogd risico op ongelukken

Met het mooie zomerweer trekken we graag onze zomerse schoenen uit de kast, maar autorijden met slippers is niet echt veilig. Je kan bijvoorbeeld met je slippers achter de pedalen blijven hangen of er juist vanaf glijden. Veel mensen stappen daarom liever zonder schoenen de auto in. Hoewel dit misschien een goede oplossing lijkt, is niets minder waar. Ook met blote voeten heb je namelijk minder grip.

De cijfers van rijden met slippers en de risico's van rijden met slippers zijn onderzocht. Uit dit onderzoek van het Britse Uswitch blijkt het volgende:

  • 1 op de 3 automobilisten stapt weleens met slippers aan achter het stuur.
  • 20% van de ondervraagden heeft wel eens een ongeluk of een bijna ongeluk gehad door het rijden met slippers.
  • Te snel versnellen (aangeven door 27% van de ondervraagden) en te hard remmen (aangegeven door 28% van de ondervraagden) zorgen voor de meeste problemen en onveilige verkeerssituaties bij het rijden met slippers.
  • 54% van de ondervraagden uit het onderzoek gaf daarnaast ook nog eens aan dat het bij het rijden met slippers wel eens nodig was om de auto langs de kant van de weg stil te zetten.

Rijden met slippers verzekering

Slippers en jouw autoverzekering

In Nederland is het rijden met slippers niet wettelijk verboden, omdat er geen specifieke wettelijke bepaling bestaat die het rijden met slippers verbiedt. Dit heeft gevolgen voor jouw autoverzekering, want wat gebeurt er als je met slippers aan een ongeluk maakt?

In de polisvoorwaarden van autoverzekeraars staat niets over rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd en kun je niet letterlijk beboet worden voor het rijden met slippers. In de polisvoorwaarden wordt wel de Wegenverkeerswet aangehaald. Die wet stelt dat een bestuurder zich niet zo mag gedragen dat er gevaar ontstaat op de weg. Hierbij wordt er gesproken over 'grove schuld' als je bewust gevaarlijke situaties opzoekt. Het is natuurlijk altijd te betwisten of rijden met slippers aan valt onder 'grove schuld', maar om te voorkomen dat je alsnog voor alle kosten en schades kunt opdraaien is het gewoonweg verstandiger om altijd je schoenen aan te hebben tijdens het autorijden.

Slippers


Met slippers autorijden op vakantie

Ga je nog op vakantie naar Frankrijk of Spanje? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger. De overheid in deze landen ziet autorijden met slippers echt als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid.  Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen.

Tips om veilig de weg op te gaan

Autorijden met slippers aan gebeurt vaak onbewust. Zomers licht het voor de hand, omdat dichte schoenen dan te warm zijn. We geven je een aantal tips om toch veilig en comfortabel de weg op te kunnen gaan:

  • Zorg voor een extra paar schoenen:  Het beste kun je altijd een paar sneakers met rubberen zolen bij je hebben. Leg ze in je dashboardkastje of ergens anders waar je er gemakkelijk bijkunt.
  • Neem geen risico in het buitenland: Zo voorkom je problemen, eventuele vervelende discussies en torenhoge boetes.
  • Gebruik de airconditioning van je auto gericht:  Zet de airconditioning in je auto wat harder aan en richt deze specifiek op je voeten. Een bijkomend voordeel is dat je concentratie op het autorijden toeneemt als het wat koeler is in de auto.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.