Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Handgeschakeld of Automaat? Wat is de beste keus voor jou?

Leestijd 3 minuten

Handgeschakelde en automatische auto's zijn de twee belangrijkste opties waar mensen uit kunnen kiezen als ze een nieuwe auto kopen of als ze gaan beginnen met rijlessen. Hoewel beide opties voordelen hebben, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de twee en welke het beste bij jou past.

Verschil handgeschakeld en automaat 

Het belangrijkste verschil tussen handgeschakelde en automatische auto's is hoe ze veranderen van versnelling. Handgeschakelde auto's vereisen dat de bestuurder zelf de versnellingen wisselt met behulp van een koppeling en een versnellingspook. Automatische auto's doen dit automatisch met behulp van een hydro-mechanisch systeem.

Goed om te weten: Uitstoot verschil

Het verschil in uitstoot tussen handgeschakelde en automatische auto's is meestal klein. Handgeschakelde auto's hebben vaak een iets lager verbruik, maar het verschil is meestal onbeduidend.

Automaat rijbewijs

Om in een automatische auto te mogen rijden, heb je geen speciaal automaat rijbewijs nodig. Met een ‘normaal’ autorijbewijs mag je in zowel automaat als handgeschakelde auto’s rijden. 

Goed om te weten: Er zijn beperkingen

Met een automaat rijbewijs mag je alleen in automaat auto’s rijden. Het is dus verboden om in handgeschakelde auto’s te rijden. Ook al is dit is wat je wel kunt. Zo kan je dus niet zomaar in een auto van bijvoorbeeld een vriend of familie rijden als deze handgeschakeld is.  

Rijlessen in een automaat

Rijlessen in een automatische auto kunnen gemakkelijker zijn voor sommige mensen, vooral als ze moeite hebben met het beheersen van een koppeling of als ze zenuwachtig zijn over het wisselen van versnellingen.

rijlessen in automaat

Goed om te weten: Het is gemakkelijker

Over het algemeen is het gemakkelijk om te rijlessen in een automaat. Dit, omdat er geen koppeling en zelf schakelen aan te pas komt.

Voor- en nadelen

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het rijden in een handgeschakelde of automatische auto. Handgeschakelde auto's zijn meestal goedkoper om te kopen en te onderhouden, maar het kan moeilijker zijn om te leren rijden en ze vereisen meer aandacht van de bestuurder. Automatische auto's zijn gemakkelijker te rijden, maar ze zijn meestal duurder om te kopen en te onderhouden.

Goed om te weten: Je mag niet in een schakel auto rijden

Zoals hierboven genoemd is het goed om te weten dat het verboden en zelfs strafbaar is om in een handgeschakelde auto te rijden met een automaat rijbewijs. Dit noemen we een Code 78 op het rijbewijs. Deze speciale code staat geregistreerd op het rijbewijs en houdt in dat je alleen in automatische auto’s mag rijden. Wil je alsnog in een handgeschakelde auto rijden dan moet er opnieuw praktijkexamen gedaan worden. 

Wat past het beste bij jou?

Om een overwogen beslissing te maken is het belangrijk om na te denken over je eigen behoeften en vaardigheden. Als je moeite hebt met het beheersen van een koppeling of als je zenuwachtig bent over het wisselen van versnellingen, kan een automatische auto een beter idee zijn. Maar als je graag zelf de controle hebt en bereid bent om wat extra tijd te besteden aan het leren rijden in een handgeschakelde auto, kan dit de juiste keuze voor jou zijn. Zoek advies van rij-instructeurs en doe onderzoek om te beslissen wat het beste bij je past.

Meer weten? Bekijk de gerelateerde blog artikelen hieronder. Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×