Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Energielabels van A t/m G uitgelegd

Leestijd 2 minuten

Slurpt jouw eerste auto ook zoveel op aan de pomp of rij je juist moeiteloos uren rond zonder ook maar één tankstation te zien? Bij auto's verschilt het verbruik nogal. Een tip om bij de aanschaf op te letten zijn de energielabels. In deze blog uitleg over wat energielabels zijn, zodat je met een goede voorbereiding de showroom voor jouw nieuwe auto instapt.

Wat zijn energielabels?

Energielabels lopen van A tot en met G en zijn gekoppeld aan een zuinigheidscategorie. In een energielabel wordt het brandstofverbruik, de zuinigscategorie en de CO2-uitstoot meegenomen en afgewogen ten opzichte van auto's in dezelfde klasse. Het label wat vervolgens uit die rekensom komt, geeft aan hoe zuinig of hoe vervuilend een auto is. Het is dus ook een indicatie van hoe milieubewust het rijden met het voertuig is.

Een energielabel is wettenlijk verplicht

Op gloednieuwe auto's is nu bij de wet verplicht dat er een energielabel aanwezig is. Die maatregel is vanaf januari 2001 van kracht, omdat het kabinet vanaf dat moment het energiezuinig rijden ging stimuleren. Tweedehands auto's van voor 2001 hebben vaak geen energielabel. Bij aanschaf weet je dan niet hoe zuinig of hoe onzuinig de auto in het dagelijks gebruik is.

Welke energielabels zijn er?

In totaal zijn er zeven energielabels, waarin je auto kan vallen. Dit zijn:

  • A: met donkergroen wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 20% of meer zuiniger dan gemiddeld.
  • B: met groen wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 10-20% zuiniger dan gemiddeld.
  • C: met lichtgroen wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 0-10% zuiniger dan gemiddeld.
  • D: met geel wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 0-10% minder zuinig dan gemiddeld.
  • E: met licht oranje wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 10-20% minder zuinig dan gemiddeld.
  • F: met oranje wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn 20-30% minder zuinig dan gemiddeld.
  • G: met rood wordt dit label aangegeven. Auto's met dit label zijn helemaal niet zuinig. Hier gaat het om 30% of meer dan gemiddeld.

Afhankelijk van deze labels kun je concluderen dat auto's met groene labels zuinig zijn. Met de energielabels geel tot rood moet je oppassen, want dit zijn geen milieubewuste vervoersmiddelen.

Prijsverschillen door de energielabels

Naast het verschil in duurzaamheid voor het milieu zitten er ook gevolgen aan vast voor je portemonnee. Bij het aanschaffen van een auto merk je dit kostenverschil nog niet. Sterker nog, veelal is een auto uit met een F- of G-label stukken goedkoper en van een veel groter formaat. Je denkt dan spekkoper te zijn, maar het verschil zit hem in de maandelijkse kosten en het gebruik. Je tankbeurten zijn duurder bij een slurper, je moet vaker tanken en je wegenbelasting is veel hoger dan dat je in een energiezuinige auto rond gaat rijden. Het is dus goed om je bewust te zijn van de energielabels en vooraf te kijken of je de auto die je gescout hebt ook daadwerkelijk maandelijks kunt betalen.

Kortom: het loont om vooraf onderzoek te doen naar energielabels. Vaak kom je online bij autodealers daarom al het energielabel tegen en kun je soms online al uitrekenen wat de maandprijs van die auto is. Dit bespaart je een hoop geld!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×