Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Bandenprofiel: hoe zit dat nou?

Leestijd 2 minuten

Als je ooit hebt getwijfeld aan het belang van een goed bandenprofiel, dan ben je hier aan het juiste adres. Banden zijn niet te missen als het aankomt op veiligheid op de weg. Zij zijn het contact tussen je auto en de weg. Vandaag kom je alles te weten over banden zodat jij veilig kan autorijden!

Rijden op versleten banden is gevaarlijk

Als eerst, waarom is het zo belangrijk om een goed profiel op je banden te hebben? Simpel gezegd, versleten banden kunnen het verschil zijn tussen veilig thuis komen en een gevaarlijke situatie op de weg. Met onvoldoende profiel verlies je grip, vooral tijdens regenachtige of besneeuwde dagen, wat kan leiden tot slippen of, erger nog, ongelukken.

De minimale profieldiepte

De wettelijke eis voor een minimale profieldiepte is 1,6mm. Ondanks dat dit de wettelijke eis is, raden we aan om al eerder je banden te vervangen, want met 1,6 mm is de situatie al gevaarlijk. Voor zomerbanden raden we aan om bij uiterlijk 2 mm de banden te verwisselen. Voor winterbanden is het al bij 4 mm. Voor winterbanden is het nog belangrijker, nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van 9mm, maar als ze bij de 4 mm zijn dan kun je het geen winterbanden meer noemen. Controleer dit ook altijd bij het kopen van een auto

Hoe meet je je bandenprofiel?

Indicator

Veel moderne banden hebben een handige ingebouwde indicator die aangeeft wanneer de profieldiepte te laag wordt. Deze slijtage-indicator, ook bekend als TWI (Tread Wear Indicator), zijn kleine overdwarse verhogingen tussen de groeven in het bandenprofiel. Zodra ze gelijk lopen met de rest van het profiel, is het tijd om je banden te vervangen. Je kunt dus gemakkelijk in de groeven van het profiel met je vinger voelen hoe diep deze is. 

Munt

Geen ingebouwde indicator? Geen probleem! Een simpele truc met een munt kan ook goed werken. Steek een 1 of 2 euro munt in de groef van je band, voor een zomerband gebruik je de 1 euro en voor de winterband de 2 euro. Kijk vanaf de zijkant en als het gouden of zilveren randje zichtbaar blijft, is je profieldiepte onder de veilige grens en wordt het tijd om nieuwe banden te halen.

Jaarlijkse slijtage, wat kun je doen?

Slijtage hou je helaas niet tegen en is sterk afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Wel kun je de levensduur van je banden verlengen!

  • Bandenspanning: naast dat de juiste bandenspanning ervoor zorgt dat je zuiniger en veiliger rijdt, slijten de banden ook minder snel.
  • Uitlijnen en balanceren: zorg ervoor dat je banden goed zijn uitgelijnd en gebalanceerd. Met uitlijnen wordt ervoor gezorgd dat de band in de goede richting staat en met balanceren dat er geen trillingen zijn tijdens het rollen. Dit zorgt ervoor dat de band niet sneller aan 1 kant slijt. 

Het regelmatig controleren van je profieldiepte van je autobanden zorgt ervoor dat niet alleen jij, maar anderen ook veilig de weg op kunnen. Hou dit dus altijd goed in de gaten!
Wil jij graag je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Add elements inside. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Dignissimos sequi placeat distinctio dolor, amet magnam voluptatibus eos ex vero, sunt veritatis esse. Nostrum voluptatum et repudiandae vel sed, explicabo in?

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.