Rijden zonder rijbewijs? Boete als gevolg

Rijden zonder rijbewijs? Doe het niet! Het rijden zonder rijbewijs is namelijk een strafbaar feit. Na een paar rijlessen denk je dat je misschien het autorijden wel onder de knie hebt, maar zo eenvoudig is dat niet. Zelfs nadat je jouw rijbewijs hebt behaald, blijf je het nog steeds leren - hoe meer ervaring, hoe beter het rijden gaat. Zelfs de meest ervaren bestuurders met heel wat kilometers op hun naam maken fouten en kunnen ook brokken maken. Onderschat het autorijden nooit.

Gevaarlijke situaties

Als je slechts een paar autorijlessen verder bent, dan ben je nog erg onzeker op de weg en zijn er veel situaties waar jij niet bekend mee bent. Je zult dus ongetwijfeld snel in paniek raken en niet weten wat je moet doen als er een vervelende situatie ontstaat. Ook je reactievermogen is lang niet zo getraind als die van een bestuurder met een geldig rijbewijs. Dit kan in het ergste geval resulteren in ongelukken - iemand aanrijden bijvoorbeeld, dat wil je echt niet op je geweten hebben!

Overigens als je flinke brokken maakt met de auto zonder een geldig rijbewijs bestaat er een grote kans dat het niet wordt vergoed door de verzekering en moet je het uit eigen zak dokken. Het geld dat je aan schade kwijt bent kun je toch veel beter besteden? Aan rijlessen bijvoorbeeld.

Tip: raak nooit in paniek in een vreemde situatie tijdens het autorijden en probeer altijd rustig te blijven en helder na te denken.

Wat is de boete voor rijden zonder rijbewijs?

Wil je stiekem lessen nemen bij vrienden of familie om geld te besparen aan rijlessen? Uiteraard zijn de lessen die je bij vrienden of familie neemt gratis. Of toch niet? Mocht je gesnapt worden door de politie dan is een van de gevolgen van het rijden zonder rijbewijs dat je je portemonnee wijd open mag trekken. Je bent namelijk verplicht om een origineel en geldig rijbewijs te laten zien aan een politieagent als hij of zij daarom vraagt.

De boete voor rijden zonder een rijbewijs bedraagt 340 euro. Ben je hardleers en ga je gewoon nog een keer de weg op zonder rijbewijs dan ben je 400 euro kwijt. En daarbij krijg je ook nog eens één week hechtenis voorwaardelijk als bonus. Eigenlijk is het gewoon een gevangenisstraf, maar het wordt ‘hechtenis’ genoemd als het gaat om een overtreding. Daarnaast is degene die jou ‘gratis autorijles’ geeft verantwoordelijk. Diegene kan rekenen op een flinke boete van 650 euro.

Ga verantwoord de weg op

Duurste autoritje ooit? Denk goed na voordat je de weg opgaat zonder een geldig rijbewijs. Ons advies: wees gewoon geduldig en zorg ervoor dat je genoeg rijlessen neemt zodat je helemaal klaar bent voor je rijexamen.

Starten met rijlessen? Bekijk onze lespakketten online.

Gerelateerd

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu
×