Leestijd 2 minuten

Wat is een beginnersrijbewijs?

Een beginnersrijbewijs krijgt iedereen die zijn rijbewijs voor het eerst haalt. Ongeacht hoe oud je bent op dat moment. Dus een ‘volwassen’ rijbewijs zegt niets over jouw leeftijd, maar wel over hoe ervaren jij bent op de weg.

Slaag je voor het eerst voor je rijexamen? Dan ontvang je automatisch een beginnersrijbewijs. Hoe lang je een beginnersrijbewijs houdt, hangt wel af van je leeftijd. Het is namelijk dankzij het 2todrive concept al mogelijk om op je 17e een rijbewijs te halen. Wanneer je voor je 18e jaar een rijbewijs haalt, dan moet je nog zeven jaar wachten totdat je een ‘volwassen’ rijbewijs hebt. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je nog vijf jaar een beginnend bestuurder.

Wanneer heb je een ‘volwassen’ rijbewijs?

Het maakt dus niet uit of je al volwassen bent, wanneer je je rijbewijs vanaf de uitgiftedatum vijf jaar (of als je 17 bent, 7 jaar) hebt dan kun je stellen dat je een ‘volwassen’ rijbewijs hebt. Een ‘volwassen’ rijbewijs betekent simpelweg dat je (op papier) een ervaren bestuurder bent.

Beginnersrijbewijs geldt alleen voor je eerste rijbewijs

Stel je hebt al een ‘volwassen’ rijbewijs voor de auto en je wilt graag je motorrijbewijs erbij halen. Dan geldt de regel dat wanneer je je motorrijbewijs haalt je dus niet meer wordt gezien als een beginnend bestuurder. Het beginnersrijbewijs is dus alleen geldig vanaf de datum van de uitgifte van je eerste rijbewijs, ongeacht of het een auto- of een motorrijbewijs is.

Een puntenrijbewijs geldt voor elke bestuurder

Dan heb je ook nog zoiets als een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders. Je verkeersovertredingen worden dan bijgehouden d.m.v. punten. Voor een ‘volwassen’ rijbewijs is dit voornamelijk bedoeld om het alcoholgebruik terug te dringen in het verkeer. Bij een beginnersrijbewijs gelden er echter strengere regels. Je kunt namelijk strafpunten krijgen voor bepaalde verkeersovertredingen. Krijg je twee strafpunten tijdens je beginnersrijbewijs? Dan mag je het rijbewijs inleveren. Het doel hiervan is om het aantal verkeersongevallen te verminderen bij beginnende bestuurders.

Met een ‘volwassen’ rijbewijs word je dus gezien als een ervaren bestuurder en mag je iets meer, maar dat betekent niet dat je de verkeersregels aan je laars mag lappen! Dus let altijd goed op je snelheid en ga te allen tijde veilig en verantwoord de weg op.

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×