Leestijd 1 minuut

Beginnersrijbewijs: wat is het en hoe werkt het?

Een beginnersrijbewijs is een tussenstap voor beginnende bestuurders, met regels voor hoe lang zij beginnend bestuurder zijn en strafpunten voor overtredingen. 

Wat is een beginnersrijbewijs?

Een beginnersrijbewijs, ook wel het "proefrijbewijs" genoemd, is een soort rijbewijs dat specifiek is bedoeld voor beginnende bestuurders. Het is een indicatie dat je beginnend bestuurder bent en nog geen ervaren bestuurder bent. 

Voor wie geldt het beginnersrijbewijs?

Het beginnersrijbewijs geldt voor bestuurders die voor de eerste keer een rijbewijs behalen. Er zijn regels vastgesteld voor hoe lang een beginnend bestuurder met een beginnersrijbewijs moet rijden voordat ze geen beginnende bestuurder meer zijn. Dit verschilt per leeftijd. Als je op 16-jarige leeftijd je rijbewijs haalt dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder, op 17-jarige leeftijd 6 jaar en op 18-jarige leeftijd of hoger 5 jaar. 

Strafpunten op het beginnersrijbewijs

Een van de belangrijkste regels voor beginnende bestuurders met een beginnersrijbewijs is dat ze niet meer dan een bepaald aantal strafpunten mogen hebben. Als een beginnend bestuurder te veel strafpunten heeft, kan hun rijbewijs worden ingetrokken. Dit kan leiden tot problemen zoals het opnieuw moeten halen van de rijexamen, of zelfs het verliezen van het rijbewijs voor een bepaalde periode.

Alcohol met een beginnersrijbewijs

Voor beginnende bestuurders geldt een maximum van 0,2 promille voor alcoholgebruik. Wanneer een beginnend bestuurder betrapt wordt met meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed, kan dit leiden tot het verliezen van hun rijbewijs, een educatieve maatregel bij het CBR en zelfs strafrechtelijke vervolging. Meer weten over alcohol in het verkeer? Lees het in onze blog. 

Zoek hier gemakkelijk een rijschool bij jou in de buurt en bekijk onze gratis proefles en lespakketten!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu