De eerste rijles is geboekt, je staat te wachten op de rijinstructeur van Nationale Rijschool en opeens slaan bij jouw de zenuwen toe. "Help? Zou je het wel kunnen?" Natuurlijk kun je het, want je hebt het onderstaande checklist voor je eerste rijles doorgenomen.
Checklist voor jouw eerste rijles
Bij een eerste rijles is het fijn om zelf de juiste voorbereidingen getroffen te hebben. Het belangrijkste is:
- Check 1: Trek kleren aan die lekker zitten en die niet in de weg zitten (zoals: strakke broeken, strakke T-shirts of korte rokjes). Let ook op je schoenen, want je moet gas kunnen geven en de koppeling of het rempedaal kunnen intrappen. Uggs, hakken of slippers zijn af te raden voor het autorijden.
- Check 2: Verlos jezelf al vooraf van de gedachte dat je geen fouten mag maken. Net als bij het leren fietsen maakt iedereen in het begin namelijk fouten. Jouw rijinstructeur is hier bedacht op en zal heus ingrijpen als dat nodig is.
- Check 3: Zet je mobiel uit of op vliegtuigmodus, zodat je tijdens je eerste rijles niet gestoord of afgeleid wordt. Neem eventueel anderen mee als je graag wil dat er foto's of filmpjes gemaakt worden van jouw eerste rijles.
- Check 4: Sta op tijd klaar voor je rijinstructeur. Stap niet gehaast in de lesauto. Neem zo nodig buiten de auto even 1 minuut om te schakelen en stap dan pas in. Zeker voor het aanleren van nieuwe vaardigheden zul je namelijk al je focus en concentratie nodig hebben.
- Check 5: Zorg dat je contant geld allang gepind hebt om de rijinstructeur achteraf gelijk te kunnen betalen of zorg dat dit automatisch afgeschreven wordt van je bankrekening. Als je een lespakket afgesloten hebt, is dit uiteraard al geregeld.
Wat kun je verwachten van zo'n eerste rijles?
Als je niet weet wat je kunt verwachten en hoe zo'n eerste rijles er doorgaans uitziet dan kan dat onbekende jou ook zenuwachtig maken. Die stress ontnemen we je nu even door te vertellen dat er eigenlijk nog niet zoveel zal gebeuren in een eerste rijles. Het gaat om de basis in een eerste autorijles. Je krijgt een eerste gevoel van het starten van een auto, hoe je een auto moet besturen en hoe je moet schakelen. Wat ook vaak meegepakt wordt bij zo'n eerste rijles zijn de veiligheidsvoorschriften. Daarbij kun je denken aan:
- Gordels om?
- Waar zit de rem?
- Hoe rem je veilig?
- Hoe neem je een bocht op de goede en veilige manier?
- Spiegels afstellen en het belang daarvan
- Spiegels gebruiken en het belang daarvan
- Richtingaanwijzers gebruiken om met andere verkeersdeelnemers te kunnen communiceren
Pas in les 2, 3 en verder leer je de complexere rijvaardigheden en de bijzondere verrichtingen. Ook ga je in les 1 doorgaans niet de snelweg op. Dat komt later en wanneer je er volgens jouw rijinstructeur aan toe bent. Meestal oefen of rij je in jouw eerste rijles op industrieterreinen, parkeerterreinen of hele rustige B-wegen.
Hoe ben jij een super goede leerling tijdens jouw eerste rijles?
Om voor jouw rijinstructeur een fijne leerling te zijn, is het belangrijk dat je goed luistert naar zijn of haar instructies en dat je veel vragen stelt. Snap je iets niet of wil je extra uitleg: vraag ernaar!
Jippie, I did it!
Het gevoel als de vuurdoop erop zit is heel fijn, want de spanning voorafgaand aan de eerste rijles verdwijnt dan helemaal. Als je de auto weer bij je huis parkeert komt daar een trots gevoel voor in de plaats. Je hebt immers toch maar mooi 50 minuten of langer een auto weten te besturen. Dit gevoel en die kick ervaar je de eerste keer het sterkst, dus geniet van dit gevoel!