Leestijd 2 minuten

Voorkom boetes in 2021: dit zijn de maximumsnelheden

Een luxe zonvakantie, een nieuwe auto of de huur van je kamer. Iedereen heeft zo z'n eigen redenen om geld te sparen. En aangezien het geld niet op je rug groeit, wil je dit natuurlijk niet aan onzinnige, overbodige dingen uitgeven. Door onderstaande maximumsnelheden op full speed door te lezen, weet jij precies hoe je in het nieuwe jaar kunt voorkomen dat je je geld verspilt aan verkeersboetes. Let's go!

Maximumsnelheid op snelwegen

Op de meeste Nederlandse snelwegen geldt een snelheidslimiet van 100 km/h. Tenzij anders aangegeven. In verband met de verkeersveiligheid, luchtvervuiling en geluidshinder zijn sommige wegen namelijk voorzien van een lagere snelheid. Daar moet je dus goed op letten! Ook wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 100 of 80 km/h.

maximumsnelheden

Hoe weet je of je geen 100 km/h mag rijden?

Mocht het zo zijn dat je op een bepaalde snelweg geen 100 km/h mag rijden, dan wordt dit altijd aangegeven bij de oprit van die snelweg. De maximumsnelheid staat tevens aangegeven op de hectometerbordjes langs de weg. Ook kun je op de website van Rijkswaterstaat een actuele kaart vinden met daarop de exacte maximumsnelheden van alle snelwegen in Nederland.

Maximumsnelheid op autowegen

Kom je een blauw bord met een witte auto tegen? Dan ben je op een autoweg. Als er geen afwijkende snelheden worden aangegeven, geldt op deze wegen altijd een limiet van 100 km/h. Soms kom je autowegen tegen met een groene streep in het midden. Ook dit houdt in dat je maximaal 100 km/h mag rijden. Meestal mag je niet inhalen op deze autowegen, tenzij de witte lijnen zijn onderbroken.

Maximumsnelheid op provinciale wegen

Rijd je niet op een snelweg of autoweg, maar wel buiten de bebouwde kom? Dan bevind je je in veel gevallen op een doorgaande provinciale weg. Hier geldt officieel een maximumsnelheid van 80 km/h. Gaat het om een wat smallere weg met fietspaden rondom? Dan wordt steeds vaker gekozen voor een maximumsnelheid van 60 km/h. Uiteraard staat dat dan duidelijk aangegeven.

maximumsnelheden

En binnen de bebouwde kom?

Rijd je binnen de bebouwde kom, dan mag je een maximale snelheid aannemen van 50 of 30 km/h. Dit verschilt per stad of dorp, dus houd dat goed in de gaten. Natuurlijk hoeven we je niet te vertellen dat je binnen de bebouwde qua snelheid rekening moet houden met andere verkeersdeelnemers en voetgangers. Op een woonerf hebben voetgangers en spelende kinderen zelfs dezelfde rechten als automobilisten. Daar geldt dan ook een snelheid van 15 km/h.

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu