Leestijd 2 minuten

Voorbereiden op je rijexamen? De 5 beste examentips!

Om te slagen voor je rijexamen, heb je allereerst natuurlijk een goede basis nodig. In de vorm van voldoende rijlessen van de juiste kwaliteit. Maar ook wanneer je die basis goed beheerst, is de juiste voorbereiding op het examen van groot belang. Onze 5 tips gaan jou daar gegarandeerd bij helpen!

1. Zorg voor voldoende ontspanning

Het is belangrijk om vooraf niet continu je gedachten op het rijexamen te focussen. Natuurlijk is het goed om voorafgaand nog een aantal rijlessen in te plannen en goed na te denken over hoe je gaat handelen, maar neem ook eens een pauze. Ga iets compleet anders doen! Loop een rondje buiten voor wat frisse lucht of doe eens gek met vrienden.

2. Vertrouw op je eigen vaardigheden

Maar echt! Als jouw rijinstructeur dacht dat je er niet klaar voor was, liet hij of zij je natuurlijk niet afrijden. Het heeft geen zin om je eigen vaardigheden in twijfel te trekken, want je bent je al weken aan het voorbereiden op dit moment. Zorg dus voor voldoende zelfvertrouwen, want ook de examinator vindt het belangrijk dat jij zeker bent achter het stuur.

3. Wees uitgerust en kalm

Voldoende slaap is de sleutel tot succes. Ga de avond van te voren vroeg naar bed, zodat je 100% uitgerust bent. Het is zelfs aan te raden om de gehele week van tevoren voldoende nachtrust te pakken. Zo kun je zonder stress en vermoeidheid op een scherpe manier het rijexamen starten.

voorbereiding rijexamen

4. Eten, eten, eten...

Misschien een gekke tip, maar ook de juiste voeding kan je enorm helpen. Wanneer je fit en vitaal bent, presteer je nu eenmaal beter. Eet dus voldoende groente en fruit, zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door junkfood en energiedrank voel je je slechts tijdelijk beter, maar het kan ook zorgen voor een dip tijdens het rijexamen. En dat is wel het laatste wat je wilt. Hierbij nog een aantal pro-tips:

  • Eet een banaan! Dit fruit bevat dopamine, waardoor het concentratievermogen verbetert. Ook helpen bananen tegen de zenuwen.

  • Het is niet bewezen, maar veel mensen zeggen dat het kauwen van kauwgom ook een stimulerend effect heeft op de hersenen. Daardoor schijn je je beter te kunnen concentreren!

  • Thee zorgt ervoor dat je ontspannen bent, dus dat kun je van tevoren drinken. Niet te veel natuurlijk, want anders moet je tijdens het examen naar het toilet.

5. Wees op tijd en neem de tijd

Zorg dat je op tijd aanwezig bent, zodat je zo min mogelijk stress ervaart. Ook tijdens het rijexamen wil je natuurlijk zo min mogelijk stress ervaren. Neem dus gewoon de tijd wanneer je dat nodig hebt. Ook de examinator zal daar geen probleem van maken. Zo voel je je extra zeker tijdens de rit.

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×