Leestijd 2 minuten

Voorbereiden op je rijexamen? De 5 beste examentips!

Als je bijna klaar bent om je rijexamen af te leggen, kan het best spannend zijn. Het is dan belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je zo goed mogelijk kunt presteren tijdens het examen. In dit artikel geven we je vijf praktijkexamen tips om je voor te bereiden op het afrijden.

1. Kies een goed tijdstip

Het is belangrijk om te kiezen voor een tijdstip dat het beste bij je past. Kies bijvoorbeeld niet vroeg in de ochtend als je 's ochtends nog niet opgewarmd bent, of te laat in de middag als je al moe bent na een lange dag. Probeer ook rekening te houden met eventuele verkeersdrukte op de dag van je examen.

2. Oefen de moeilijke onderdelen

Er zijn altijd bepaalde onderdelen van het praktijkexamen die moeilijker zijn dan andere. Dit kan bijvoorbeeld het parkeren zijn of het achteruit rijden. Door deze onderdelen extra te oefenen, kun je je zelfverzekerder voelen tijdens het examen en de kans op fouten verkleinen.

3. Informeer over de examinator

Het is een goed idee om te weten wie je examinator is en wat voor soort persoon hij of zij is. Zo kun je je beter voorbereiden op wat je kunt verwachten tijdens het examen. Vraag bijvoorbeeld aan je rijinstructeur naar ervaringen die ze eerder met de examinator hebben gehad. Zo weet je wat je kan verwachten, de ene examinator staat bijvoorbeeld open voor een gesprek, maar de andere niet. 

4. Rij besluitvaardig

Het is belangrijk om zelfverzekerd te rijden tijdens het praktijkexamen auto. Dit betekent niet dat je moet forceren of risico's moet nemen, maar wel dat je duidelijk en doelgericht moet rijden. Laat je niet afleiden door andere verkeersdeelnemers of omstandigheden en blijf gefocust op de weg en de opdrachten die je krijgt.

5. Luister niet naar situaties van andere

Het is logisch om naar verhalen van andere te luisteren die ook het praktijkexamen auto hebben afgelegd, maar probeer je niet te laten afleiden door de verhalen van anderen. Iedereen is anders en wat voor de een goed werkte, hoeft voor jou niet per se te werken. Concentreer je op jezelf en je eigen voorbereiding en laat je niet afleiden door situaties van andere.

Door deze praktijkexamen tips in acht te nemen, kun je je beter voorbereiden op het examen en de beste kans op succes hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat het afrijden voor het praktijkexamen auto slechts een momentopname is en dat je altijd beter kunt worden door te blijven oefenen en leren. Blijf daarom ook na het afleggen van het praktijkexamen oefenen om je rijvaardigheid te verbeteren. Met de juiste voorbereiding en oefening kun je het afrijden voor het praktijkexamen auto aan en slagen voor het examen.
Lees hier ook meer over hoe je kan omgaan met zenuwachtigheid, wat je moet doen als je gezakt bent en wat er onder de motorkap zit van een auto!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu