Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

' s Nachts onderweg: rijden in het donker

Leestijd 3 minuten

Moet je laat nog ergens zijn? Sommigen gaan liever niet de weg op, anderen vinden ‘s nachts rijden juist heel fijn. Waar je op moet letten en hoe je het beste ‘s nachts rijdt, zal in deze blog uitgelegd worden.

Waarom is verlichting essentieel als je ‘s nachts gaat rijden?

Iedere bestuurder die een keer in de nacht gereden heeft weet dat dit net wat anders is dan overdag de weg op gaan. De moeilijkheid zit hem vooral in het beperkte zicht. Bij het rijden is verlichting dus erg belangrijk. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Normale verlichting: Ga altijd met verlichting de weg op, zowel in de schemer als in het donker. Je hebt dan zelf meer zicht en jouw tegenliggers kunnen je aan zien komen. Als er lampen stuk zijn, vervang deze dan direct. Je kunt een boete krijgen voor rijden zonder licht of rijden met kapotte lichten.

  2. Grootlicht: Gebruik grootlicht als het echt heel donker is en als er geen tegenliggers aankomen. Dim het grootlicht als er tegenliggers aankomen, omdat je hun anders kunt verblinden. Je grootlicht wordt aangegeven met een blauw koplampje op het dashboard, normaal licht is een groen koplampje.

Wat verandert er in je auto als je ‘s nachts aan het rijden bent?

In je auto verandert vooral het dashboard. Als je jouw autolichten aandoet dan zal het dashboard ook oplichten. Hierdoor kun je gemakkelijk je snelheid en toerenteller zien. Ook de radio licht op.

Waar moet je op letten als je ‘s nachts de weg op gaat?

‘s Nachts rijden brengt andere gevaren met zich mee dan overdag de weg op gaan. Hier een paar tips en trucjes om gevaren uit te sluiten tijdens het ‘s nachts rijden:

  • Sluit nachtblindheid uit bij jezelf: Voordat je voor de eerste keer ‘s nachts de weg opgaat is het verstandig om bij jezelf uit te sluiten of je nachtblindheid hebt. Dit kun je doen door bij je opticien een oogtest uit te laten voeren. Mocht die oogtest uitwijzen dat je nachtblindheid hebt dan kun je dit oplossen met een speciale nachtbril. Hiermee vergroot je je zicht weer.

  • Kijk vooruit: Omdat rijden in het donker staat of valt met het zicht en jouw kijkgedrag is het belangrijk dat je onderweg je ogen gefocust houdt op de achterlampen van de auto voor je. Als er niemand voor je rijdt dan kun je de reflectoren of wegmarkeringen letten. Neem bochten in een rustig tempo en laat je tijdens het rijden verder niet afleiden door de lichten van tegenliggers.

  • Neem genoeg rustpauzes: Actief zijn is voor de mens onnatuurlijk, dus is het soms lastig om scherp te blijven. Door voldoende rust te pakken, voorkom je ongelukken. Wees dan ook zo slim om als je merkt dat je slaperig wordt de auto op de dichtstbijzijnde parkeerplaats te zetten en geef toe aan je vermoeidheid. De regel die je aan kunt houden is om twee uur te rijden en daarna een pauze te nemen van minstens een kwartier.

  • Zorg voor een wakkere bijrijder: Als je een bijrijder of mede-passagier bij je hebt, vraag dan of deze meekijkt. Die kan namelijk je alertheid vergroten en letten op je rijstijl. Eventueel kun je met diegene ook wisselen als je zelf te moe wordt om verder te rijden.

Wanneer komt ‘s nachts voor en wanneer heeft het zin?

‘s Nachts kunnen rijden is belangrijk, want het komt vaker voor dan je denkt. Zo komt het wel eens voor dat je moet overwerken of dat er iets op je werk is, waardoor je ‘s avonds terug naar huis moet rijden. Ook in het weekend zijn er tal van festivals, feesten of evenementen pas vaak laat afgelopen. Soms helpt het ook als je vrienden of familieleden laat nog thuis moet afzetten of juist moet ophalen. Verder helpt het kunnen rijden in de nacht erg als je met de auto op vakantie gaat. Overdag staan er namelijk, zeker in het hoogseizoen, grote files. Om die te omzeilen, kun je ervoor kiezen om ‘s nachts al de hele route te gaan rijden. Het grote voordeel van ‘s nachts rijden is namelijk dat het dan op de weg rustig is en je kunt doorrijden.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×