Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Rijden in het buitenland: de beste tips!

Leestijd 4 minuten

Het rijden in het buitenland kan een geweldige ervaring zijn. Of je nu een roadtrip door Europa plant, of gewoon even de grens over gaat voor een korte vakantie, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn de beste tips om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De juiste documenten

Voordat je de weg op gaat in een ander land, moet je ervoor zorgen dat je de juiste documenten bij je hebt. Dit omvat natuurlijk je rijbewijs, maar er zijn nog een paar andere belangrijke papieren die je niet mag vergeten:

 • Internationaal rijbewijs: in sommige landen heb je naast je Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig.
 • Kentekenbewijs: zorg ervoor dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.
 • Verzekeringsbewijs (groene kaart): dit bewijst dat je verzekerd bent in het buitenland.
 • Paspoort/ID-kaart: altijd handig om bij je te hebben voor identificatie.

Wat moet je meenemen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Per land zijn verschillende dingen verplicht om in je auto te hebben. Zorg ervoor dat je deze items inpakt voordat je op pad gaat. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland verplicht om een gevarendriehoek, gevarenvest en verbanddoos in je auto te hebben. In veel landen zijn deze 3 verplicht en heb je alles, maar voor landen zoals Spanje is een reserveband of een thuiskomertje ook verplicht. Het is ook altijd handig om een extra paar reserve lampjes mee te nemen. 

Autoverzekering

Controleer je autoverzekering voordat je op reis gaat. Veel verzekeringen bieden dekking in het buitenland, maar het is altijd goed om dit vooraf te controleren. Neem contact op met je verzekeraar en vraag naar de details van je polis. Het kan ook verstandig zijn om extra dekking aan te vragen voor pechhulp in het buitenland.

Plan je reis

Een goed reisplan kan je veel stress besparen. Hier zijn een paar tips om je route te plannen:

 • Check de route: gebruik een kaart of navigatiesysteem om je route uit te stippelen. Houd rekening met wegwerkzaamheden en mogelijke vertragingen.
 • Accommodatie: reserveer je accommodaties van tevoren om verrassingen te voorkomen. Controleer ook de parkeermogelijkheden bij bijvoorbeeld een hotel. Zo hoef je niet in het buitenland in een onbekende stad op zoek te gaan. 
 • Activiteiten: Maak een lijst van bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt doen tijdens je reis en waar je eventueel naartoe moet rijden. 

Neem pauzes

Lang rijden kan vermoeiend zijn. Plan voldoende pauzes om uit te rusten en je benen te strekken. Dit helpt niet alleen om vermoeidheid te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je alert blijft tijdens het rijden. Bekijk onze tips tegen in slaap vallen achter het stuur!

Buitenlandse wetten

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en wetten. Hier zijn een paar om op te letten:

 • Snelheidslimieten: deze kunnen variëren van land tot land.
 • Alcoholgrens: in sommige landen is de toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed lager dan in Nederland.
 • Verkeersborden: leer de basis van de verkeersborden van het land waar je naartoe gaat.

Voorbereiding op lange ritten

Lange ritten kunnen een uitdaging zijn. Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden:

 • Comfortabele kleding: draag comfortabele kleding en schoenen.
 • Snacks en drankjes: zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken bij je hebt.
 • Entertainment: neem muziek, audioboeken of podcasts mee om de tijd te doden.

Kleingeld

In veel Europese landen moet je tol betalen om bepaalde wegen te gebruiken. Zorg ervoor dat je voldoende kleingeld bij je hebt, of beter nog, een creditcard die internationaal geaccepteerd wordt.

Tolwegen

Tolwegen kunnen je reis een stuk sneller maken, maar ze kunnen ook duur zijn. Plan je route en bereken de kosten van tolwegen. In de zomer kan het erg druk zijn bij de tolwegen. Heb je geen zin om in die rijen te staan? Voor sommige landen is het mogelijk om een ‘tag’ te kopen en te activeren. Deze kan je in Nederland kopen en plak je op je voorruit achter je binnenspiegel. Deze herkent je auto en doet automatisch de slagbomen open. Er zijn ook apps en websites die je kunnen helpen om alternatieve routes te vinden. 

Auto huren vanuit Nederland

Als je besluit om een auto te huren, is het verstandig om dit vanuit Nederland te regelen. Dit geeft je de mogelijkheid om prijzen te vergelijken en de beste deal te vinden. Daarnaast zijn er op sommige buitenlandse plaatsen ook Nederlandse bedrijven die auto’s verhuren, dit maakt het proces een stuk gemakkelijker.  Hier zijn nog wat tips voor het huren van een auto:

 • Vergelijk prijzen: gebruik vergelijkingswebsites om de beste deal te vinden.
 • Lees de voorwaarden: zorg ervoor dat je de huurvoorwaarden goed begrijpt.
 • Verzekering: controleer of de verzekering die wordt aangeboden voldoende dekking biedt voor het buitenland.

Met deze tips ben je goed voorbereid op je reis en kun je met een gerust hart de weg op. Veel plezier en veilige kilometers!
Kan je ook niet wachten om zelf op roadtrip te gaan? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.