Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Rijbewijs als geldig identiteitsbewijs: hoe zit het nou?

Leestijd 2 minuten

Naast het autorijden biedt een rijbewijs nog een voordeel: het dient vaak als een erkend identiteitsbewijs. Toch zijn er situaties waarin het rijbewijs niet volstaat, omdat het geen informatie geeft over je nationaliteit of verblijfsstatus. Bij zaken als een huurovereenkomst of een telefooncontract kan je rijbewijs echter prima dienen als identiteitsbewijs. Handig, zo'n rijbewijs, nietwaar? In dit artikel gaan we dieper in op wanneer het wel of niet mag, en hoe het zit met het buitenland. 

Nederland

In Nederland kan je rijbewijs in bepaalde gevallen dienen als een geldig legitimatiebewijs. Dit betekent dat je je rijbewijs als ID kunt gebruiken en hierdoor aantonen wie je bent. Een geldig identiteitsbewijs bij je hebben is vanaf 14 jaar ook verplicht om bij je te hebben. Heb je dit niet, kan dit zelfs een boete opleveren. Sinds maart 2023 is de Europese Unie ook bezig om het rijbewijs te digitaliseren in Nederland, zodat je het op je telefoon kunt opslaan met bijvoorbeeld Apple Wallet. Heb je net je rijbewijs gehaald? Bekijk hier de 10 tips voor als je net je rijbewijs hebt gehaald!

Wanneer wel?

Je kunt je rijbewijs als identiteitsbewijs gebruiken in situaties waarin je je moet identificeren, maar waarvoor geen paspoort of identiteitskaart vereist is. Voorbeelden zijn:

  • Bij een identiteitscontrole van politie, toezichthouders en marechaussee;
  • Bij geldzaken;
  • Bij de notaris;
  • Op het werk;
  • In de zorg;
  • Bij zwartrijden in het openbaar vervoer;
  • Bij het bezoeken van een evenement;
  • Bij het stemmen (verkiezingen).

In feite is in veel dagelijkse situaties je rijbewijs als ID een geaccepteerde vorm van identificatie.

Wanneer niet?

Er zijn echter ook situaties waarin je rijbewijs niet als geldig identiteitsbewijs wordt beschouwd. Hieronder vallen:

  • Bij de Belastingdienst (tenzij de Belastingdienst anders aangeeft);
  • Bij aanvraag van een burgerservicenummer;
  • Uitkeringsaanvraag;
  • Indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
  • Bij binnenlands vreemdelingentoezicht;
  • Inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling;
  • Overige situaties waarin gegevens over verblijfsstatus en nationaliteit belangrijk zijn.

Het is dus belangrijk om te weten dat hoewel je rijbewijs in veel situaties kan dienen als geldig legitimatiebewijs, dit niet altijd het geval is.

Rijbewijs als ID in het Buitenland

De regels met betrekking tot het gebruik van je rijbewijs als ID in Europa of daarbuiten zijn geheel anders dan in Nederland. Ondanks dat het misschien lijkt dat dit wel kan, mag dit officieel niet. Je kan je alleen in het buitenland legitimeren met een geldig ID bewijs of paspoort. Het is dus raadzaam om altijd een geldig legitimatiebewijs mee te nemen als je naar het buitenland gaat.

In sommige landen is zelfs vastgesteld dat het nederlands rijbewijs niet geldig is. Hier geldt alleen een internationaal rijbewijs. Deze moet je apart aanvragen. 

Hoewel het rijbewijs in veel situaties kan dienen als een geldig legitimatiebewijs, zowel in Nederland als in andere Europese landen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de situaties waarin dit wel en niet het geval is. Door je van tevoren goed te informeren, voorkom je onaangename verrassingen.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×