Leestijd 3 minuten

Quiz: Hoe groot is je kennis van autoverzekeringen?

In Nederland is de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen van kracht. Dat is een hele mond vol, maar de wet gaat in principe over de verplichting van een autoverzekering. Na het behalen van jouw roze pasje en het kopen van je eerste auto wordt je geconfronteerd met de keuzes voor het afsluiten van een autoverzekering. Wees hier  klaar voor en test alvast hoe ver jij bent als het gaat om jouw kennis over autoverzekeringen!

Tijd om de quiz in te vullen. Succes!

Wat te doen bij schade?

Heb je een keer schade gereden of ben je betrokken bij een ongeluk. Geen paniek, dit is wat je te doen staat en zo neem je contact op met je verzekeraar:

  • Blijf vooral rustig en beleefd naar elkaar, en vul de schadeformulieren in als het om een ongeluk gaat met een andere bestuurder. Het formulier bestaat uit twee delen. Iedere betrokkene heeft een eigen deel. Onderteken allebei de voor- en achterzijde van dit formulier. Stuur je eigen gedeelte op naar je verzekeraar.
  • Waarschuw bij voorkeur de politie en de ambulance (als het gaat om letsel bij 1 van de partijen).
  • Fotografeer de schade als het gaat om: schade door noodweer, schade door toedoen van een ander, schade aan je ruit door steeninslag etc. Met dit bewijs kun je altijd laten zien hoe de schade er in een vroeg stadium uitzag.
  • Probeer je schade ook online te melden, omdat dit veel sneller is dan met het schadeformulier. Bij steeds meer verzekeraars is contact 24 uur per dag mogelijk en kan dit via moderne mediakanalen, zoals: Whatsapp, Facebook of Twitter.
  • Erken geen aansprakelijkheid en doe geen uitspraken over de toedracht van de aanrijding. Laat dat aan de verzekeraars over.
  • Moet jouw auto of die van de tegenpartij afgevoerd worden? Schakel dan de alarmdienst in. Het telefoonnummer van de alarmdienst vind je op je groene kaart.
  • Laat een inschatting van de schade door een reparateur maken en zet dit op de achterkant van het schadeformulier.
  • Zijn er getuigen van de aanrijding of het ongeluk? Noteer direct hun naam- en adresgegevens​ (ook inzittenden zijn getuigen als ze 16 jaar of ouder zijn).

Let op: Vooral het tijdig melden van schade is belangrijk, want de meeste verzekeraars hebben in de polisvoorwaarden opgenomen dat dit uiterlijk binnen drie dagen moet gebeuren.

Als jouw verzekeraar je melding correct doorgekregen heeft dan gaat die voor jouw aan de slag om de schadeafhandeling te regelen. Je krijgt vanzelf bericht over de garages in jouw regio waar de verzekeraar bij aangesloten is en die jouw schade(s) kunnen gaan repareren. Ook krijg je te horen hoe hoog je eigen risico is en wat je vergoed gaat krijgen.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu