In Nederland is de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen van kracht. Dat is een hele mond vol, maar de wet gaat in principe over de verplichting van een autoverzekering. Na het behalen van jouw roze pasje en het kopen van je eerste auto wordt je geconfronteerd met de keuzes voor het afsluiten van een autoverzekering. Wees hier klaar voor en test alvast hoe ver jij bent als het gaat om jouw kennis over autoverzekeringen!
Tijd om de quiz in te vullen. Succes!
Hoe groot is je kennis van autoverzekeringen?
Is het in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten?
Wat is GEEN type autoverzekering?
Voor welk bedrag moet je in Nederland minstens dekking hebben?
Welke autoverzekering(en) geven dekking bij schades door noodweer?
Bij welk type verzekering valt jouw eigen vervoersmiddel altijd buiten de dekkingsgraad?
Wat speelt mee in de keuze voor het juiste type autoverzekering?
Wat is GEEN richtlijn bij de aanbeveling voor een bepaald type autoverzekering?
Wat heeft GEEN invloed op de hoogte van jouw premie voor de autoverzekering?
Waardoor krijg je een premiekorting voor een autoverzekering?
Wanneer begint de telling voor jouw schadevrije jaren?
Kun je jouw schadevrije jaren doorgeven?
Na hoeveel jaar zonder autoverzekering verlies je tegenwoordig je schadevrije jaren?
Hoe heet de verzekering om medepassagiers te verzekeren?
Welke twee soorten inzittendenverzekeringen zijn er?
Bij welke instantie kun je online controleren of jouw auto correct geregistreerd staat als verzekerd?
Onverzekerd 🙁
Ohjee, met deze score is je kennis over autoverzekeringen nog helemaal niet zo goed op peil. Het begin is er, maar voorlopig ga je nog 'onverzekerd' door het leven. Dat vergroot risico's en kan je financieel zeer duur komen te staan als er ongelukken gebeuren. Ook bijrijders moeten een helm op als ze meerijden. Ga ermee aan de slag en vergroot je kennis van autoverzekeringen. Doe dit voordat je jouw eerste auto aanschaft!
In ieder geval al WA-verzekerd
Jaja, het gaat de goede kant op. Je kennis van autoverzekeringen is nog niet optimaal, maar je bent er ook zeker niet onwetend over. Verdiep je nog net wat zorgvuldiger in autoverzekeringen dan komt het helemaal goed als je jouw eerste auto aan gaat schaffen. Succes!
All-Risk Verzekerd!
Jij weet alles, of #sowieso, al heel veel van autoverzekeringen. Mocht er wat gebeuren dan is jouw auto tenminste goed verzekerd en weet je hoe je moet handelen. Ook inzittenden hoeven niet bang te zijn dat ze onverzekerd meerijden. Dat is nog eens een veilig gevoel!
Nationale Rijschool - Hoe groot is je kennis over autoverzekeringen?
Wat te doen bij schade?
Heb je een keer schade gereden of ben je betrokken bij een ongeluk. Geen paniek, dit is wat je te doen staat en zo neem je contact op met je verzekeraar:
- Blijf vooral rustig en beleefd naar elkaar, en vul de schadeformulieren in als het om een ongeluk gaat met een andere bestuurder. Het formulier bestaat uit twee delen. Iedere betrokkene heeft een eigen deel. Onderteken allebei de voor- en achterzijde van dit formulier. Stuur je eigen gedeelte op naar je verzekeraar.
- Waarschuw bij voorkeur de politie en de ambulance (als het gaat om letsel bij 1 van de partijen).
- Fotografeer de schade als het gaat om: schade door noodweer, schade door toedoen van een ander, schade aan je ruit door steeninslag etc. Met dit bewijs kun je altijd laten zien hoe de schade er in een vroeg stadium uitzag.
- Probeer je schade ook online te melden, omdat dit veel sneller is dan met het schadeformulier. Bij steeds meer verzekeraars is contact 24 uur per dag mogelijk en kan dit via moderne mediakanalen, zoals: Whatsapp, Facebook of Twitter.
- Erken geen aansprakelijkheid en doe geen uitspraken over de toedracht van de aanrijding. Laat dat aan de verzekeraars over.
- Moet jouw auto of die van de tegenpartij afgevoerd worden? Schakel dan de alarmdienst in. Het telefoonnummer van de alarmdienst vind je op je groene kaart.
- Laat een inschatting van de schade door een reparateur maken en zet dit op de achterkant van het schadeformulier.
- Zijn er getuigen van de aanrijding of het ongeluk? Noteer direct hun naam- en adresgegevens (ook inzittenden zijn getuigen als ze 16 jaar of ouder zijn).
Let op: Vooral het tijdig melden van schade is belangrijk, want de meeste verzekeraars hebben in de polisvoorwaarden opgenomen dat dit uiterlijk binnen drie dagen moet gebeuren.
Als jouw verzekeraar je melding correct doorgekregen heeft dan gaat die voor jouw aan de slag om de schadeafhandeling te regelen. Je krijgt vanzelf bericht over de garages in jouw regio waar de verzekeraar bij aangesloten is en die jouw schade(s) kunnen gaan repareren. Ook krijg je te horen hoe hoog je eigen risico is en wat je vergoed gaat krijgen.