Het kan altijd gebeuren, pech onderweg. Of je nu naar je werk rijdt, op weg bent naar een vakantie of gewoon een ritje maakt, autopech kan altijd op de loer liggen. Maar wat moet je doen als je auto opeens kuren vertoont? Geen zorgen! We helpen je stap voor stap door de situatie heen, zodat je veilig en snel weer op weg kunt.
Wat moet je doen als je het merkt?
Het eerste wat je moet doen als je pech onderweg hebt, is kalm blijven. Paniek helpt niemand en kan de situatie alleen maar verergeren. Probeer te achterhalen wat er mis is met je auto. Misschien hoor je een vreemd geluid, zie je rook of voelt de auto anders aan dan normaal.
- Zet je alarmlichten aan: dit is het universele signaal voor andere weggebruikers dat er iets mis is.
- Probeer te achterhalen wat er mis is: kijk of je een indicatie hebt van wat het probleem zou kunnen zijn zoals een dashboardlampje. Is het een lekke band, een oververhitte motor, of iets anders?
Tijdens het rijden
Als je tijdens het rijden merkt dat er iets mis is met je auto, is het belangrijk om veilig en snel te handelen.
- Blijf rustig: het is cruciaal om niet te panikeren. Neem je voet van het gaspedaal en probeer rustig naar een veilige plek te rijden.
- Gebruik je richtingaanwijzers: laat andere weggebruikers weten dat je van plan bent om van rijbaan te veranderen of te stoppen.
- Vermijd plotselinge bewegingen: abrupte stuurbewegingen of hard remmen kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken, vooral op drukke wegen.
Als je veilig stilstaat
Heb je een veilige plek gevonden om te stoppen? Goed zo! Nu is het tijd om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen.
- Handrem: zet je auto in de parkeerstand en trek de handrem aan, dit zorgt ervoor dat je auto niet wegrolt.
- Zet je alarmlichten aan: dit is cruciaal, vooral als je langs de kant van de weg staat.
- Gebruik een gevarendriehoek: plaats deze minstens 30 meter achter je auto om andere weggebruikers te waarschuwen.
- Stuur: stuur je wielen helemaal naar rechts, hierdoor schiet je auto niet de weg op mocht je van achteren worden aangereden.
- Telefoon: neem je telefoon mee, zo kun je eventueel de nodige hulpdiensten bereiken.
- Vangrail: alle inzittende stappen via de rechterkant uit en als het kan gaan jullie achter de vangrail staan.
- Oversteken: Steek nooit de snelweg over, dit is levensgevaarlijk!
Nog steeds een onveilige situatie?
Soms kan het voorkomen dat je pech onderweg hebt en in een gevaarlijke situatie belandt, bijvoorbeeld op een snelweg zonder vluchtstrook. Hierbij is de kans groot dat je auto op een niet zo handige plek terechtkomt met pech. Als dit gebeurt en de situatie is niet veilig, dan kan je contact opnemen met de Landelijke Informatie lijn via 0800-8002. Na het bellen kan Rijkswaterstaat een rijbaan afzetten om de veiligheid te waarborgen.
Pechhulp of niet?
Nu je veilig bent, is het tijd om te beslissen of je pechhulp nodig hebt. Het kan ook zo zijn dat er een vloeistof op is, check hiervoor mogelijke meldingen of kijk onder je motorkap. Check echter nooit de koelvloeistof als je gereden hebt. Deze is namelijk als een cola fles die geschud is met kokend water!
Toch pechhulp nodig? Misschien heb je pechhulp vanuit je autoverzekering of je dealer of ben je lid van de ANWB. Is dat het geval dan kan je daarmee contact opnemen. Heb je geen pechhulp dan ben je gelukkig niet de klos dat je niet geholpen kan worden. Tegenwoordig zijn er ook pechhulpverleners die ‘on demand’ kunnen helpen. Hier heb je geen abonnement of iets voor nodig en je betaald zodra je geholpen bent.
Wil je niet alleen je rijbewijs halen, maar ook alles leren over je auto? Bekijk dan onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!