Leestijd 3 minuten

Goedkoop je rijbewijs halen met minder lessen

Is het mogelijk om met minder rijlessen (en dus goedkoper) je rijbewijs te halen? Ja, natuurlijk! Nationale Rijschool geeft je 7 tips om met minder lessen tóch te slagen voor je CBR-examen.

Tip 1: kies voor een rijschool met herexamengarantie

Kies niet voor de rijschool met de laagste lesprijs. Goedkoop is duurkoop. Een rijschool met een lesprijs van lager dan 30 euro per uur heeft iets te verbergen. De rijlessen zijn kort, er wordt weinig geïnvesteerd in cursussen voor instructeurs, de lesauto's zijn verouderd of er is geen herexamengarantie.

Herexamengarantie betekent dat wanneer je zakt voor je rijexamen, dat je dan gratis een tweede herexamen krijgt van de rijschool. Dit betekent dat een rijschool heel graag ziet dat jij in één keer slaagt en jou dus maximaal gaat begeleiden.

Daarnaast zijn er voor jou geen extra kosten wanneer je de eerste keer zakt. Nationale Rijschool biedt als rijschool herexamengarantie pakket. Je mag dus gratis op voor je herexamen. Dit kunnen wij aanbieden, omdat we een goed advies afgeven tijdens je proefrijles.

Meld je aan voor een proefles.

Tip 2: let goed op als je meerijdt met anderen

Ga je met je vader of moeder ergens naar toe in de auto? Normaal staar je naar buiten, maar probeer in plaats daarvan nu actief op het verkeer te letten. Daarvoor kun je het beste rechtsvoorin zitten. Let goed op hoe je vader of moeder rijdt en stel vragen over bijzondere situaties. Houd de verkeersborden goed in de gaten. Ken je ze allemaal? Noteer de verkeersborden die je niet kent.

Dit kan overigens ook op/met andere vervoersmiddelen. Stap op je fiets en fiets een rondje door de stad. Welke verkeerssituaties zie je allemaal? Probeer je in te leven in hoe je als automobilist hier zou gedragen. Door bewust de omgeving op te nemen, heb je straks minder rijlessen nodig.

Tip 3: speel een videospelletje

Het klinkt gek, maar het spelen van een videospel (bijv. Need for Speed of Nascar) kan helpen om meer gevoel te krijgen voor autorijden. Zeker wanneer je een stuur en gaspedalen gebruikt, zoals de Bigben racestoel (zie hieronder) voor PC, PS3 en PS2. Dan wordt een videospel nog realistischer. Speel bijvoorbeeld een potje GTA, stap in een auto en probeer goed te rijden en je aan verkeersregels te houden.

Tip 4: lees het theorieboek & volg een klassikale cursus

Veel mensen halen hun theorie-examen bij een 1 daagse cursus. Je leert dan de vragen van het CBR, waardoor je theorie-examen een eitje is. Dit raden wij van Nationale Rijschool af. Waarom? Omdat een goede basis van theoretische kennis van belang is om snel te slagen. Je kunt een theorieboek kopen en dat goed doorspitten, maar er zijn ook websites waar je een online gratis theoriecursus kunt volgen. De beste strategie is klassikaal theorieles van een docent. De docent behandelt alle belangrijke informatie, waardoor je niet alleen in één keer slaagt voor je theorie-examen, maar ook minder rijlessen hoeft te volgen. Je weet namelijk wat je van iedere situatie kunt verwachten.

Tip 5: kijk televisieprogramma's als Wegmisbruikers en Blik op de weg

Kijk eens naar een programma als Wegmisbruikers of Blik op de weg. Hier worden continu gevaarlijke situaties getoond. Je wordt als automobilist geconfronteerd met hoe anderen zich misdragen in het verkeer en dat kan heel leerzaam zijn. Zo weet je dat je nooit moet gaan rijden wanneer je te moe bent, omdat er dan gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. En ook zie je de gevolgen van bumperkleven, rechts inhalen, over het verdrijvingsvlak rijden en andere capriolen.

Tip 6: ga voor een spoedcursus

Een spoedcursus is een intensief traject, omdat je in een korte tijd veel rijlessen krijgt. Toch merken we dat leerlingen die een spoedcursus nemen minder rijlessen nodig hebben. Wie één keer in de week lest, moet iedere les weer even 'warmdraaien', wat ten koste gaat van de leercurve. De leerling in kwestie heeft namelijk een week geen auto gereden en dat betekent dat hij/zij een lichte achterstand heeft.

Bij een spoedcursus leert een leerling op hoog tempo en is hij/zij aan het einde van de week helemaal klaar voor zijn CBR-examen.

Tip 7: bereid je goed voor op het CBR-examen

Het duurste onderdeel van een rijbewijs halen is opgaan voor je CBR-praktijkexamen. Dit kost vaak zo'n 270 euro. Nationale Rijschool heeft de beste tips verzameld om in één keer te slagen voor je rijbewijs. In één keer slagen voorkomt dat je extra geld kwijt bent aan meer rijlessen, dus het is een absolute must om je goed voor te bereiden.

Heel veel succes!

Lees ook:
- Doe de verkeerbordenquiz. Ken jij alle borden?
- Online theorie cursus op NationaleRijschool.nl: 50 vragen gratis
- Grappige auto video's: deze 10 mensen hebben niet bij Nationale Rijschool gelest!
- 10 tips om je rijbewijs te halen

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu