Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

5 tips om in één keer voor je theorie examen te slagen

Leestijd 2 minuten

Het leren voor een theorie examen is niet voor iedereen even makkelijk. Zo is de één beter in praktijk, terwijl de ander een echte studiebol is. Ook is het leren voor een theorie examen tijdrovend en misschien niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om verantwoord deel te kunnen nemen aan het verkeer. Met de onderstaande vijf tips vergroot je de kans om je theorie examen in één keer te halen.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je kunt beginnen met leren moet je eerst het juiste studiemateriaal in huis halen. Zorg dat je alle benodigde informatie tot je beschikking hebt. Overleg vervolgens met je rijinstructeur over de planning. Zodra je kunt inschatten wanneer je de praktijk examen mag doen, kun je het theorie examen daarop afstemmen. Zo voorkom je dat je theorie onnodig verloopt en al je harde werk teniet wordt gedaan. Via het CBR kun je vervolgens een theorie examen aanvragen. Hou bij het aanvragen rekening met je eigen capaciteiten. Leer je snel? Dan kun je het examen wat eerder plannen. Heb je wat meer tijd nodig? Dan is het verstandig om het examen wat later in te plannen. Zet je theorie examen in ieder geval vast, op deze manier kun je er naartoe leren. Noteer de datum van je theorie examen goed en zet het in je telefoon met eventueel een melding zodat je het niet vergeet.

2. Zoek motivatie om te leren

Is het niet fijn om in één keer voor je theorie examen te slagen? Zo bespaar je tijd en geld. Je kunt beter iets leuks met een vriend of een vriendin gaan doen i.p.v. nog een keer onnodig voor je theorie examen terugkomen omdat je het leren hebt onderschat. Slaag je voor je theorie examen? Dan ben je ook weer een stapje dichterbij je rijbewijs en de ultieme vrijheid van het autorijden. Voldoende goede motivatie zo toch!? Het beste is om je er echt in vast te bijten en je tijd ervoor te nemen om gefocust te leren. Wanneer je dit doet is het zeer waarschijnlijk dat je in één keer zult slagen voor je theorie examen.

theorie oefenen in de praktijk

3. Oefen de theorie in de praktijk

Net als met ezelsbruggetjes, onthoud je de stof beter wanneer je het toepast in de praktijk. Zit je naast iemand in de auto of stap je op de fiets? Probeer dan goed op te letten en de verkeerssituaties in te schatten; bijvoorbeeld wie er voorrang heeft op een kruispunt. Let ook goed op de verkeersborden en probeer te herinneren wat zo’n verkeersbord ook alweer betekende. Het leren van de stof wordt op deze manier een stuk makkelijker én leuker!

4. Wees goed uitgerust

Zorg voor voldoende rust en ga op tijd slapen. Wanneer je voldoende uitgerust bent dan kan je ook beter concentreren op de vragen tijdens het theorie examen.

5. Even tanken, oefenen en gaan!

Op een lege tank krijg je de auto ook niet vooruit. Eet en drink daarom voldoende, zodat je concentratievermogen goed is. Je wilt tijdens het theorie examen niet afgeleid worden door een knorrende maag. Oefen en herhaal de stof nog eens en je bent good-to-go!

Lees ook: Voorbereiden op je rijexamen? De 5 beste examentips!

PS. Ga je een theorie examen doen? Vergeet dan niet om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Heel veel succes!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×